Savivertė ir sėkmė: kaip savęs vertinimas įtakoja mūsų pasiekimus?

0
4
Saviverte

Sėkmė ir savivertė yra du esminiai gyvenimo komponentai, kurie tarpusavyje yra glaudžiai susiję. Kai kalbame apie sėkmę – nesvarbu, ar tai būtų profesinis pasiekimas, asmeninių tikslų įgyvendinimas ar santykių stiprinimas – dažnai užmirštame, kad viskas prasideda nuo vieno paprasto dalyko: kaip mes vertiname save. Šiame straipsnyje nagrinėsime, kodėl savęs vertinimas gali būti raktas į sėkmę ir kaip žema savivertė gali tapti pagrindine kliūtimi įgyvendinant gyvenimo svajones.

Kas yra savivertė ir kodėl ji tokia svarbi?

Savivertė – tai vidinis mūsų jausmas apie savo vertingumą ir gebėjimą pasiekti tikslus. Tai nėra vien teorinis ar abstraktus dalykas – tai kasdienybės variklis, kuris daro tiesioginę įtaką viskam, ką darome. Įsivaizduokite savivertę kaip „vidinį veidrodį“, kuriame matome savo atspindį: jei veidrodis kreivas, mes atrodome iškraipyti. Taip pat ir su žema saviverte – ji kreipia mūsų požiūrį į save, todėl pradedame manyti, kad nesame pakankamai geri, kad galėtume pasiekti didelius dalykus.

Žmonės su aukšta saviverte dažniau rizikuoja, drąsiau siekia savo tikslų ir lengviau susidoroja su iššūkiais. Jų vidinis kompasas nurodo, kad jie yra verti sėkmės. Tuo tarpu tie, kurie save nuolat nuvertina, jaučiasi taip, lyg kas nors juos laikytų atgal. Žema savivertė kuria baimę suklysti, o ta baimė veda prie to, kad žmogus net nebando.

Kaip žema savivertė sunaikina mūsų sėkmę?

Savęs nuvertinimas yra tarsi paslėptas priešas, kuris tyliai dirba prieš mus. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad tiesiog „neturime pakankamai pasitikėjimo“, bet giliau slypi daugiau. Žemas savivertės lygis skatina ne tik abejoti savo sugebėjimais, bet ir priverčia pasirinkti veiksmus, kurie nesuderinami su sėkme.

Pavyzdžiui, žmogus su žema saviverte gali nuspręsti neieškoti naujo darbo, net jei jis turi reikiamus įgūdžius. Kodėl? Nes jam atrodo, kad jis nėra vertas šios galimybės, arba bijo, kad bus atmestas. Tokios mintys kuria užburtą ratą: vengdami rizikos, mes neprisidedame prie savo augimo, o be augimo – nėra ir didesnių pasiekimų.

Dar vienas svarbus žemos savivertės aspektas – baimė būti atstumtam. Žmonės, kurie jaučiasi nepakankamai vertingi, dažnai renkasi elgtis taip, kaip kiti nori, nes bijo prarasti jų pritarimą. Tai reiškia, kad jie dažnai atsisako savo tikrųjų svajonių ir tikslų vien tam, kad įtiktų aplinkiniams. Ilgainiui toks elgesys gali priversti žmogų jaustis išnaudotu ir nelaimingu, nes jo sėkmė nebus jo paties.

Savivertė ir pasitikėjimas savimi – ne tas pats

Viena iš dažnų klaidų yra manyti, kad savivertė ir pasitikėjimas savimi yra tas pats dalykas. Pasitikėjimas savimi dažniausiai susijęs su konkrečiais įgūdžiais: mes galime jaustis labai pasitikintys savimi tam tikroje srityje, bet vis tiek turėti žemą bendrą savivertę. Pavyzdžiui, sportininkas gali būti puikiai pasiruošęs varžyboms ir tikėti savo sugebėjimais laimėti, bet tuo pačiu jaustis nevertas pagarbos ar pripažinimo kaip asmuo.

Savivertė yra platesnė – ji apima ne tik tai, ką mes sugebame padaryti, bet ir tai, kokią vertę mes suteikiame savo egzistencijai apskritai. Žmonės, turintys aukštą savivertę, gali pripažinti savo stipriąsias ir silpnąsias puses, nesijaučia menkesni dėl savo trūkumų ir nesiekia pritarimo vien tam, kad jaustųsi vertingi. Jie tiki, kad yra verti sėkmės ne dėl to, ką daro, o dėl to, kas jie yra.

Kodėl aukšta savivertė padeda įveikti nesėkmes?

Nesėkmės yra neišvengiama gyvenimo dalis, tačiau būtent mūsų savivertė nulemia, kaip mes jas priimame. Aukštą savivertę turintys žmonės nesėkmes mato kaip pamokas, o ne kaip įrodymą, kad jie nėra pakankamai geri. Jie supranta, kad kiekviena nesėkmė yra žingsnis į priekį – galimybė augti, tobulėti ir kitą kartą pasiekti geresnių rezultatų.

Tokie žmonės taip pat geba lengviau atsikratyti „perfekcionizmo spąstų“. Per daug žmonių laiko save vertais sėkmės tik tuomet, kai viskas pavyksta tobulai. Toks požiūris ne tik kelia nerealius lūkesčius, bet ir stiprina nesėkmės baimę. Kai žmogus suvokia, kad nesėkmės yra natūrali gyvenimo dalis, jis išsilaisvina iš baimės suklysti ir pradeda veikti laisviau, drąsiau.

Kaip ugdyti aukštą savivertę?

Aukšta savivertė nėra duotybė, tai yra įgūdis, kurį galima ugdyti. Štai keli praktiniai būdai, kurie padeda stiprinti savęs vertinimą:

  1. Atpažinkite neigiamas mintis ir jas keiskite: Dauguma mūsų vidinių dialogų yra kupini kritikos. Mokymasis atpažinti šias mintis ir jas pakeisti pozityviais teiginiais – pirmas žingsnis.
  2. Praktikuokite savęs priėmimą: Svarbu mokytis priimti save su visais trūkumais. Nesiekite būti tobuli – siekite būti tikri.
  3. Išsikelkite realius tikslus ir juos įgyvendinkite: Mažų tikslų siekimas padeda ugdyti pasitikėjimą savo sugebėjimais ir palaipsniui stiprina savivertę.
  4. Mokykitės priimti komplimentus: Dažnai žmonės su žema saviverte linkę atmesti komplimentus. Mokymasis juos priimti be atsisakymo ar ironijos gali padėti pakeisti požiūrį į save.
  5. Atsisakykite lygintis su kitais: Kiekvienas žmogus turi unikalią kelionę ir skirtingus iššūkius. Lyginimasis su kitais dažnai nuveda į nusivylimą ir menkavertiškumo jausmą.
  6. Geri darbai: kai darome kažką dėl kitų – mūsų savivertė auga.

Išvada

Savivertė yra kaip mūsų asmenybės stuburas – nuo jos priklauso, kiek tvirtai stovime prieš gyvenimo iššūkius. Aukšta savivertė leidžia priimti nesėkmes kaip natūralų procesą, rizikuoti be baimės ir siekti didesnių tikslų. Kiekvieno žmogaus kelias į sėkmę prasideda nuo tikėjimo, kad jis yra vertas sėkmės.

Ugdykite savivertę, nes ji padeda pasiekti gyvenimo pilnatvę.

Pasidalinkite su kitais!

DALINTIS

Parašykite komentarą

Please enter your comment!
Please enter your name here