6 skoniai pagal Ajurvedą

0
389
skonis pagal Ajurvedą

Pagal Ajurvedą egzistuoja 6 skoniai, kurie kitaip vadinami Rasomis: saldus, rūgštus, sūrus, kartus, aštrus ir aitrus. Ajurveda rekomenduoja juos visus įtraukti į kiekvieną savo patiekalą. Ajurveda moko, kad tai – subalansuotos mitybos paslaptis ir raktas į gerą sveikatą bei visapusišką pasitenkinimo jausmą.

Kiekvienas skonis sudarytas iš 5 elementų, iš kurių susidaro ir došos: erdvės, oro, ugnies, vandens ir žemės. Kiekvienas skonis daro įtaką došoms – Vata, Pita ir Kapha. Kai jų pusiausvyra sutrinka, 6 skoniai gali padėti viską sustatyti į vietas.

Saldus skonis (mažina Vata ir Pita, didina Kapha)

Saldus skonis susidaro iš vandens ir žemės elementų ir padeda subalansuoti Vata ir Pita došas. Saldus maistas veikia žmogų įžeminančiai ir maitinančiai. Jį vartojant saikingai, palaikoma vidinė stiprybė, ilgaamžiškumas, užtikrinamas sveikas kūno išskyrų kiekis.

Norint priaugti svorio, reikia daugiau valgyti saldžių produktų. Jie yra sunkūs, aliejingi ir dauguma jų sulėtina virškinimą.

Saldus skonis dominuoja tokiuose produktuose kaip: ryžiai, pieno produktai, grūdai, datulės, moliūgai, klevų sirupas ir saldymedžio šaknys.

Rūgštus skonis (mažina Vata, didina Pita ir Kapha)

Šis skonis susidaro iš vandens ir ugnies elementų. Jis stimuliuoja apetitą ir seilių gamybą, yra lengvas, šiltas ir aliejingas. Rūgštus skonis sužadina mintis ir emocijas, gali pagerinti apetitą, virškinimo ir šalinimo organų sistemų veiklą.

Svarbu vartoti jį saikingai, nes valgant per daug, gali veikti kūną nepalankiai.

Rūgštūs produktai – citrinos, actas, marinuoti ir rauginti produktai.

Sūrus (mažina Vata, didina Pita ir Kapha)

Žemė ir ugnis – elementai, sudarantys sūrų skonį. Labiausiai tinka Vata došai dėl savo drėkinančios prigimties, o karštis (iš ugnies elemento) gali sutrikdyti Pita ir Kapha došų pusiausvyrą.

Taip pat sūrumas stimuliuoja virškinimą, atkuria elektrolitų balansą, valo žmogaus audinius ir gerina mineralų pasisavinimą organizme. Tačiau svarbu žinoti, jog per daug druskos gali neigiamai atsiliepti kraujui ir odai.

Sūrių produktų pavyzdžiai – jūros augalai, jūros druska, juodosios alyvuogės, Himalajų ir akmens druskos, taip pat jau apdoroti produktai su druska, tačiau jie nerekomenduojami.

Aštrus skonis (didina Vata ir Pita, mažina Kapha)

Šį skonį sudaro ugnies ir oro elementai. Aštrumas – pats karščiausias iš visų skonių, todėl stiprina virškinimą, gerina apetitą, išvalo sinusus, stimuliuoja kraujo cirkuliaciją, suaktyvina jusles.

Aštrus maistas gali padėti žmogui grečiau ir aiškiau galvoti, netgi lengviau suprasti ir spręsti sudėtingus klausimus ir problemas.

Tačiau tokio maisto perteklius gali žmogų paversti per daug kritišku. Aštrus skonis greitai padidina Pita, ir subalansuoja Kapha. Vata doša efektyviausiai valdoma aštrų skonį naudojant kartu su rūgščiais, saldžiais ar sūriais produktais.

Keli aštrių produktų pavyzdžiai: pipirai, imbieras, česnakas, svogūnai, garstyčios ir kiti aštrūs prieskoniai.

Kartus skonis (didina Vata, mažina Pita ir Kapha)

Kartusis skonis sudarytas iš oro ir erdvės. Jis laikomas pačiu vėsiausiu ir lengviausiu skoniu. Dėl jau minėto vėsumo, pasižymi detoksifikuojančiomis savybėmis ir gali padėti pašalinti teršalus iš kūno.

Kartus maistas apvalo žmogaus protą, nes išlaisvina nuo karštų, aistringų emocijų. Geriausias Pita došos žmonėms, naudingas ir Kapha, tačiau mažiausiai pasitarnauja Vata došai.

Norint įtraukti šį skonį į savo racioną, reikia valgyti neapdorotas žalios spalvos daržoves, ilgąsias ciberžoles, tinka gerti daugumą vasitažolių arbatų.

Aitrus skonis (mažina Vata, didina Pita ir Kapha)

Aitrus skonis – vėsus, sausas ir tvirtas, sudarytas iš oro ir erdvės elementų.

Daug pupelių ir kitų ankštinių daržovių pasižymi šiuo skonio pojūčiu ir todėl skatina kauptis kūno dujas. Būtent todėl Vata došos žmonės turėtų atsakingai žiūrėti į šio skonio naudojimą savo mityboje. Pita doša gauna daugiausiai naudos iš aitraus skonio vėsumo, o sausumas padeda Kapha došai.

Kaip ir kartus maistas, sutraukiančiuoju skoniu pasižymintys produktai padeda žmogų sustiprinti ir apsivalyti psichiškai.

Neprinokę bananai, žaliosios vynuogės, granatai, spanguolės, žaliosios pupelės, liucernos daigai turi aitrų skonį.

Parengta pagal chopra.com

Pasidalinkite su kitais!

Parašykite komentarą

Please enter your comment!
Please enter your name here