Vanduo su citrina ir medumi – sveikatos šaltinis pagal Ajurvedą

0
595
Vanduo su citrina ir medumi

Vanduo su citrina – gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų bei antioksidantų šaltinis. Jų nauda dar didesnė su vandeniu ir medumi. Tad kodėl gi nepradėjus savo dienos šiuo kokteiliu?

Vanduo su citrina ir medumi – kaip jį pasigaminti?

Reikės stiklinės šilto (ne karšto) vandens, pusės citrinos sulčių ir vieno arbatinio šaukštelio medaus. Tereikia gerai sumaišyti ir greitai išgerti. Svarbu nepamiršti nevartoti kavos ar arbatos bent valandą po šio gėrimo, taip pat išskalauti burną tam, kad nepažeistumėte dantų emalio. Idealiausia būtų gerti per šiaudelį, vengiant sąlyčio su dantimis.

Kai kam gali pasireikšti pykinimas, todėl rekomenduojama išgerti gėrimą lengvai ko nors užvalgius.

Patarimas – nešvaistyti citrinos žievelės ir ją sudžiovinti. Tada užteks susmulkinti, užpilti vandeniu ir taip pasigaminti pastą, kuria galima tepti veidą. Tyrimai parodė, kad ši mikstūra padeda kovoti su akne.

O dabar – apie nepamainomą medaus, citrinų ir vandens naudą organizmui.

1. Gydo aknę ir kitas infekcijas

Citrinos valo kraują pašalindamos iš jo toksinus. Vitaminas C ir kitos dalys citrinose ir meduje – būtinos sveikai ir gražiai odai, nes naikina bakterijas, sukeliančias aknę, taip pat spartina kolageno gamybą odoje, taip mažindami raukšles ir kitus nelygumus.

2. Padeda numesti svorio

Citrinose gausu pektino skaidulų, bet mažai kalorijų, todėl jos padeda kovoti su alkio protrūkiais. Vanduo su citrina ir medumi sudaro šarmingesnę terpę skrandyje. Tyrimai parodė, jog žmonės, kurie maitinasi šarminę terpę palaikančiais produktais, svorio numeta greičiau.

3. Padeda virškinimui ir greitina medžiagų apykaitą

Vanduo, citrinos ir medus gali paspartinti medžiagų apykaitą. Šie trys komponentai skatina kepenis aktyviau gaminti tulžį – rūgštį, kurios pagalba greičiau virškinami riebalai. Ši savybė padeda gydyti virškinimo sutrikimus – rėmenį, pilvo pūtimą ir panašiai.

4. Padeda žarnyno išsivalymui

Šis gėrimas skatina peristaltiką (žarnyno raumenų susitraukimą), tuo pačiu ir padėdamas žarnyne neužsilikti išmatoms bei išsivalyti.

5. Stiprina imunitetą

Askorbo rūgštis citrinose pasižymi anti-uždegiminėmis savybėmis ir yra naudojama kaip papildoma priemonė gydyti astmai ir kitoms kvėpavimo sistemos ligoms – net ir pačiam paprasčiausiam peršalimui. Taip pat svarbu pabrėžti, jog ši rūgštis skatina geležies įsisavinimą kūne; geležis taip pat užima svarbią vietą imuninės sistemos palaikyme.

6. Veikia kaip diuretikas

Vanduo su citrina ir medumi skatina šlapimo išsiskyrimą, todėl padeda išstumti nenaudingas medžiagas iš organizmo. Kadangi toksinai yra pašalinami daug greičiau, tai palaiko šlapimo takų sistemą sveikesnę ir užkerta kelią šlapimo takų infekcijoms.

7. Subalansuoja pH

Citrinos – vienas iš šarmingiausios terpės vaisių. Nors natūraliai jos rūgščios, tačiau žmogaus kūne tampa šarminėmis. Jau minėtos askorbo ir citrinų rūgštys nerūgština organizmo, o atvirkščiai – neutralizuoja terpę ir apsaugo nuo ligų, nes jos žmogų užpuola dažniausiai tada, kai kūno pH – rūgštinis.

8. Skatina žaizdų gijimą

Askorbo rūgštis skatina žaizdų gijimą ir yra būtina medžiaga norint palaikyti sveikus kaulus bei kraują.

9. Gerina burnos kvapą

Be gaivesnio burnos kvapo, citrinos naudojamos dantų skausmui ir gingivitui gydyti. Tačiau reiktų nepamiršti, jog citrinų rūgštis gali pažeisti dantų emalį.

10. Drėkina limfinę sistemą

Kai kūnui trūksta vandens, žmogus jaučia tokius simptomus kaip nuovargis, vangumas, vidurių užkietėjimas, aukštas arba žemas kraujo spaudimas, miego trūkumas ir streso įtakos padidėjimas.

11. Pagerina metabolizmą

Citrinose yra vitrinos rūgšties kuri dalyvauja beveik visose metabolinėse reakcijose, kurios užtikrina organizmui energijos ir amino rūgsčių tiekimą.

Cheminė citrinų sudėtis

Citrinose gausu cukraus, polisacharidų ir organinių rūgščių (citrinų rūgštis ir askorbo rūgštis), lipidų, karotenoido (pigmentas), vitaminų, mineralų, flavonoidų ir kitokių komponentų.

Citrinose daug kalio (145 mg kalio 100 g vaisiaus), ir vitamin C (40-50 mg cvitamino 100 g vaisiaus, du kartus daugiau nei apelsinuose)

Taip pat svarbios dalys yra kalcis (61 mg) ir vitaminai A, B1, B2, and B3. Vaisius neturi daug kalorijų –tik 27 kcal 100 gramų vaisiaus.

Cheminė medaus sudėtis

Medus – angliavandenių (82%) ir baltymų (iš kurių 17 – laisvosios amino rūgštys) šaltinis.

Jame galima rasti ir B vitaminų riboflavino, niacino, folio rūgšties ir vitamino B6.

Šioje medžiagoje taip pat gausu mineralų – kalcio, geležies, cinko, kalio, fosforo, magnio, seleno, chromo ir mangano.

Pagrindiniai medaus antioksidantai – flavanoidai, askorbo rūgštis, katalazė ir selenas. Apibendrinant galima teigti, jog kuo medus tamsesnis, tuo daugiau jame antioksidantų.

Parengta pagal ajurvedos specialistę Manisa Bora

Pasidalinkite su kitais!

Parašykite komentarą

Please enter your comment!
Please enter your name here