Česnakų sriubos receptas – peršalimui ir gripui įveikti

0
216
česnakas

Kol gyvename žiemą šiuos tamsius ligų mėnesius čiaudėdami ir kosėdami, česnakas gali padėti mums kovoti su virusais. Tą daryti padeda vienas iš jo cheminių komponentų – alicinas.

Moksliniai tyrimai apie česnaką

Naujas, bet labai reikšmingas Vašingtono valstijos universiteto tyrimas parodė, jog kovojant su bakterinėmis ligomis česnakas yra 100 kartų efektyvesnis nei du patys populiariausi antibiotikai.

Kai šviežias česnakas susmulkinamas, jame esantis alinas tampa alicinu. Tyrimai rodo, jog alicinas padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, kraujo krešulių riziką ir kraujospūdį. Taip pat česnakas mažina riziką susirgti ateroskleroze (arterijų sienelių standėjimu ir siaurėjimu). Šiame augale esančios medžiagos padeda atsikratyti įvairių bakterijų ir virusų, sukeliančių gripą, peršalimą ar ausų skausmus. Česnakas taip pat naudingas kovojant su virškinimo ligomis bei viduriavimu. Netgi yra duomenų, jog šis plačiai naudojamas prieskonis gali užkirsti kelią vėžiui ankstyvojoje stadijoje.

„Česnakas jau seniai žinomas dėl savo antibakterinių ir antigrybelinių savybių“, sako Britų dietologijos asociacijos atstovė. „Todėl daug žmonių mano, jog augalas stiprina imuninę sistemą – užtenka jį susmulkinti, sumaišyti su alyvuogių aliejumi ir užtepti ant duonos.“

Praėjusį kovą, gerai žinoma ir gerbiama organizacija Cochrane Database atliko didžiulį tyrimą, kuris parodė, jog žmonių, vartojusių daugiau česnako žiemą, peršalimo trukmė sutrumpėjo nuo 5 su puse iki 4 su puse dienų.

Tačiau ataskaitoje, kurioje buvo sujungti visi jau atlikti moksliniai tyrimai, neprieita tvirtos išvados, nes trūko detalesnių, patikimų nagrinėjimų. Problema ta, jog įtakingos farmacijos įmonės nenori užsiimti dideliais, brangiais ieškojimais, nes gali būti atrastas naujas potencialus vaistinis komponentas. Česnakuose nieko negalima užpatentuoti, supakuoti ir parduoti, todėl tai farmacininkams paprasčiausiai nenaudinga.

Česnakų sriubos receptas

4 porcijos

  • 26 česnako skiltelės (nenuluptos)
  • 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 2 arbatiniai šaukšteliai (1/4 pakuotės) sviesto
  • 1/2 arbatinio šaukštelio kajanų pipirų miltelių
  • 1/2 puodelio šviežio imbiero
  • 36 valgomieji šauktai supjaustytų svogūnų
  • 1 pilnas arbatinis šaukštelis susmulkintų šviežių čiobrelių
  • 26 česnako skiltelės (nuluptos)
  • 1/2 puodelio kokosų pieno
  • 600 ml organiškų daržovių sultinio
  • Citrina

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C temperatūros. Sudėkite 26 česnako skilteles kepimo inde. Sumaišykite 2 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus su šiek tiek jūros druskos ir aptepkite česnakus.

Uždenkite indą folija ir kepkite 45 minutes, kol skiltelės įgaus gražią auksinę rusvą spalvą ir bus minkštos. Atvėsinkite. Suimkite česnaką tarp pirštų ir patrinkite, kad nulupti žieveles. Sudėkite skilteles į mažą dubenį.

Ištirpdykite sviestą dideliame puode ant vidutinės ugnies. Sudėkite svogūnus, čiobrelius, imbierą ir kajanų pipirus. Virkite, kol svogūnai taps permatomi – maždaug 6 minutes. Pridėkite keptus česnakus, virkite 3 minutes. Supilkite daržovių sultinį ir virkite 20 minučių.

Susmulkinkite sriubą blenderiu, tada supilkite atgal į puodą, įpilkite kokosų pieno ir troškinkite. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.

Iš citrinos išspauskite sultis ir apšlakstykite patiekalą citrinų sultimis ir mėgaukitės. Svaigus kvapas tikrai kelia apetitą.

Ši sriuba padės kovoti su peršalimu ir gripu.

Česnakas pagal Ajurvedą

Pagal Ajurvedą, česnakas yra labai stiprus vaistas. Tačiau česnaką reikėtų vartoti kaip vaistą – nevalgyti, kai esate sveiki ir nesergate. Tuomet susirgus česnako poveikis bus stiprus ir jis padės pagyti.

Parengta pagal curejoy.com

Pasidalinkite su kitais!

Parašykite komentarą

Please enter your comment!
Please enter your name here